Se ne parla pochissimo, неколку книги кои му налагаат, многу малку документарци кои го покажуваат ова место, но тоа би можело да биде една од најзначајните локалитети на земјата, една од основните човекови.

Тука ќе се роди земјоделството, тука човекот решил да се смират, тука ќе изберат да стане ловец во земјоделец полиња… и сите околу 11.500 години, 6000 години пред Stonhenge се оформува и, изненадувачки, меѓу 3000 ед на 1500 години пред Çatalhöyük, се смета за еден од најстарите населби во историјата.

Gobekli Тепе (или "рид на папокот"Во Turco), in Turchia, на некои ридови во близина на рамнината на Harran, во близина на границата со Сирија е особено археолошки локалитет, како посебен е посветеноста дека германскиот археолог Клаус Шмит нема место во неговата работа во текот на последните дванаесет години.

Веб-страницата првично беше испитуваат од страна’ Универзитетот во Чикаго и од’ Универзитетот во Истанбул во 60-тите. По посетата на сајтот, дека тоа беше само една “хит и да ја стартувате” на она што антрополозите се чинеше една напуштена гробишта датираат од средниот век, местото беше откривав во 1994 од страна на локалните свештеник.
Музејот власти во Санлиурфа контактиран нивните претставници на Министерството, кои за возврат се сврте на Германскиот археолошки институт во Истанбул. Тој дојде толку Шмит, убедени дека на тоа место имаше повеќе од една стара гробишта.

“Само човек може да се создаде еден рид вака” sostenne Шмит “Тоа’ јасно дека ова е огромен сајт датираат од каменото доба”.

До сега тие се изнесе на виделина околу педесет различни мегалити: тераси, камени кругови, шест метри висока столбови во форма на “Т” и монолитност, од кои една, според datings, ќе претставува најстарите монументално дело на уметноста во светот. И како тоа да не беше доволно, радарска анкети покажаа дека се скриени под земја најмалку уште 15 монументалниот урнатините.

На еден од столбовите е можно да се восхитуваат на апстрактни симболи, иако всушност целиот сајт е покриена со бас-релјефи и скулптури на животни и растенија. Дива свиња, скршнува, лавови, лисици, леопарди, можете да најдете сè во Göbekli Тепе. Исто така има и претстави на човечки суштества, скулптура полу-хуманоидни без лица. претстави на животни им беше дозволено да се претпостави каков вид на shamanistic обожување, не е далеку од оние кои се наоѓаат во сумерскиот и Месопотамска култури.

На локалитетот се откриени во текот 100.000 животински коски, заклани и варен на самото место. Меѓу животните се пронајдени газели (за 60% од вкупниот број на коски испитуваат досега), овци, дива свиња и елен, заедно со десетици птица коски. Сите овие животни биле диви, што покажува природата на населението на ловците.
Нема трагови од растенија или домашни животни се најде во ископувањата, и, исто така, отсуствуваат остатоците од куќи, што укажува на верски сајт. Во врска со 4 метри длабочина, односно на ниво што одговара на онаа на главната мегалитска, биле пронајдени траги од камени алатки (гребење и совети за стрели), семето на диви растенија и јагленисани дрво, докази дека присуството во овој период на постојан населба.

“Проблемот со ова откритие” Џон Шварц од Универзитетот поддржува Hopking “е дека тоа е само, Има премногу докази дека можат да ја покажат недвосмислено неговата возраст”.

Генетски мапирање на пченица чини да се покаже дека во оваа област се, per la prima volta nella storia, coltivati cereali. Anche i primi maiali selvatici d’allevamento sembra si siano originati qui intorno a 10.000 години.

Questa scoperta sta pian piano rivoluzionando il mondo dell’archeologia. Come afferma Ian Hodder, del programma archeologico della Stanford University: “Molte persone pensano che questo possa cambiare tutto. Cambia completamente le carte in tavola. Tutte le nostre teorie erano sbagliate. Le teorie sulla ‘rivoluzione del Neolitico’ hanno sempre sostenuto che tra 10 и 12 mila anni fa agricoltori ed allevatori hanno iniziato a creare villaggi, città, lavori specializzati, scrittura, e tutto ciò che sappiamo delle antiche civiltà.
Ma uno dei punti salienti delle vecchie teorie è che sia nata prima la città, o dopo i luoghi di culto.
Сега се чини дека религијата се појави пред цивилизирано живеење и организираат во урбани центри, навистина, тоа е речиси се главниот двигател за создавање на градот.”

Не се пронајдени и други монументални локалитети од времето на Göbekli Тепе, било каде во светот. Тој секогаш верува во фактот дека во тоа време човекот живеел во пештери, сликарството нив со лов сцени, или градење за да се ограничи некои засолниште во груб камен. Дури и по периодот во кој Göbekli Тепе беше на својот врв, за околу 1500 години, се чини дека постои многу малку докази за згради дури и споредливи со оние кои се наоѓаат во местото турски.

На ѕидовите на Ерихон, претходно се смета како најстара монументална градба од историјата на’ човек, веројатно се родени повеќе од илјада години по Göbekli Тепе.

И тоа е поради оваа причина дека Том Нокс, по посетата на овие ископувања и областа што ги опфаќа, каде што постојат градови како Санлиурфа (речиси сигурно најстарите Ur) или села, како што се Harran, на местото каде што, според Битие, ќе живеат Авраам, одлучи за да напишете роман – Тајната на Битие – во кој треба да се одржи кои се нејзините претпоставки за ова неверојатно место и историски важни: “ова место е вистинското Едемската градина”.

Се разбира теориите на Нокс се измислени, но едно е сигурно: ова е откритието дека би можеле да ги доведат во прашање временската линија за еволуцијата на човековата цивилизација. Fino ad ora è stato portato alla luce solo il 5% del sito, ed i lavori procedono senza sosta, tant’è che sul posto sono presenti ben 3 differenti team di archeologi.

Gli scavi tuttavia procedono lentamente, dato il clima della regione: le temperature estive sono proibitive, durante l’inverno invece le piogge non consentono gli scavi, ed il periodo utile per l’attività archeologica è rappresentato da due mesi durante la primavera e due in autunno.

Il mistero di Göbekli Tepe promette ancora colpi di scena…

А 2 луѓе како овој член